Strona główna » Ryż i Risotto, Warzywa » Risotto z cukinią

Risotto z cukinią

10 grudnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 Składniki :

NA 1 OSOBĘ

  • 120 g ryżu
  • mała cukinia
  • czosnek
  • drobno pokrojona świeża pietruszka
  • sól
  • olej z oliwek
  • parmezan

Sposób przygotowania :

Do rozgrzanego oleju dodać drobno pokrojony czosnek i pietruszkę. Lekko podsmażyć.  Dodać pokrojoną w kostkę cukinie. Posolić i wszystko podsmażyć przez chwilę. Cukinie powinny pozostać wystarczająco  twarde.

Do przygotowanych, podsmażonych warzyw dodać ryż i ciągle mieszając dobrze go rozgrzać z sosem . Dodać wodę (ma przykryć całkowicie ryż).

Od czasu do czasu mieszając gotować risotto na małym ogniu  aż ryż będzie miękki, a woda będzie całkowicie wchłonięta. Gotowe risotto posypać świeżą pietruszką i parmezanem.

 

Zobacz jeszcze:

Ryż i Risotto, Warzywa , , , ,