Strona główna » Ryż i Risotto, Warzywa » Risotto z karczochami i wędzonym serem

Risotto z karczochami i wędzonym serem

14 marca 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

W sklepach zaczynają  pokazywać się pierwsze, świeże karczochy. U mnie, w zamrażalniku, czekają jeszcze zamrożone. Dzisiaj  proponuję więc risotto z karczochami. Aby nie było nudnie dodam białego wina i wędzony, żółty ser –  u mnie provola affumicata.

Składniki:

  • szklanka ryżu (na 1 porcję) 
  • 2,3 małe karczochy (moje były mrożone) 
  • drobno pokrojony czosnek
  • łyżka lub dwie startego, żółtego sera (wędzonego)
  • łyżka masła
  • vegeta
  •  świeża pietruszka
  • białe wino

Jak przygotować świeże karczochy nauczy nas Anthony z „Kuchni pod wulkanem”.

http://kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2011/03/straccetti-con-carciofi.html

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym maśle podsmażyć czosnek i drobno posiekaną  pietruszkę. Dodać karczochy (pokrojone w ćwiartki) i podsmażyć. Dolać niewielką ilość wody i dusić na średnim ogniu aż karczochy będe miękkie (dolewając wody jeśli potrzeba).

Dodać ryż podsmażając go przez 3 minuty, dolać niewielką ilość białego wina (2,3 łyżki) i ciągle mieszając poczekać aż wyparuje.

Zalać ryż ciepłą wodą (ma przykryć ryż) dodać vegetę, zamieszać i gotować na średnim ogniu aż ryż będzie miękki. Dolewać wody jeśli potrzeba.

Gotowy ryż odstawić z ognia. Do przygotowanego ryżu dodać starty, wędzony ser i zamieszać.

Zobacz jeszcze:

Ryż i Risotto, Warzywa , , , , , , ,