Strona główna » Ryż i Risotto, Warzywa » Risotto ze świeżymi pomidorami i pesto

Risotto ze świeżymi pomidorami i pesto

19 sierpnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Wygląda niepozornie, ale… smażone na maśle świeże pomidory i dodatek  pachnącego bazylią pesto  dają mu niepowtarzalny smak.

Składniki na 1 osobę:

  • 100/120 g ryżu
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki pesto
  • masło
  • sól
  • parmezan

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać masło i smażyć  na nim pokrojonego w kostkę świeżego pomidora. Posolić.
Dodać ryż i mieszając, rozgrzać go na patelni wraz pomidorami.
Gorący ryż zalać wodą . Powinien być lekko przykryty płynem. Mieszając od czasu do czasu (dolewając wody jeśli potrzeba)  gotować ryż aż będzie miękki. Zdjąć z ognia ugotowane risotto i dodać 2 łyżki pesto. Zamieszać.
Wyłożyć na talerz , posypać parmezanem i ozdobić świeżymi listkami bazylii.

Zobacz jeszcze:

Ryż i Risotto, Warzywa , , , , ,