Strona główna » Ryż i Risotto » Risotto z pieczarkami i cukrowym groszkiem

Risotto z pieczarkami i cukrowym groszkiem

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Bardzo lubię ryż i przygotowuję go nie raz pod różnymi postaciami.

Dzisiaj dodam do niego pieczarki, świeżego pora, groszek cukrowy i trochę sosu pomidorowego aby złamać słodkawy smak warzyw.

Ekstra dodatkiem będzie świeży rozmaryn. To on doda mu śródziemnomorskiego smaku.

Składniki:

  • pieczarki
  • por
  • groszek cukrowy
  • sos pomidorowy
  • świeży rozmaryn
  • sól
  • olej z oliwek
  • ryż
  • 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy w rondlu niewielką ilość oleju z oliwek. Na rozgrzanym oleju dusimy  świeży por pokrojony w plasterki.

Czyścimy pieczarki, kroimy je  na plasterki i dodajemy do rondla. Podsmażamy przez chwilę.

Do podsmażonych pieczarek dodajemy groszek cukrowy (mój był mrożony)  oraz niewielką ilość sosu pomidorowego. Solimy.

Dolewamy trochę wody aby sos był płynny, zagotowujemy i do gotującego się sosu wsypujemy ryż.

Drobno kroimy świeże gąłązki rozmarynu i dodajemy do sosu. Zagotowujemy ponownie i dolewając od czasu do czasu wody gotujemy ryż aż będzie miękki.

Wykładamy risotto na talerze i zdobimy świeżymi gałązkami rozmarynu. Ewentualnie posypujemy startym parmezanem.

Zobacz jeszcze:

Ryż i Risotto , , , , ,

Jeden komentarz dla “Risotto z pieczarkami i cukrowym groszkiem”

  1. witaj Evi ja tez lubie ryż..i teraz chyba bedę go dużo jadła..bo ostatnio cos się zaokrągliłam za bardzo..::))
    Przepis wykorzystam oczywiscie..

    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

(required)

(required)