Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Rogaliki z kruchego ciasta

Rogaliki z kruchego ciasta

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 380 g mąki
  • skórka z 1 cytryny
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie jogurtu (125 ml)
  • 40 g cukru

dodatkowo:  powidło o dowolnym smaku

Sposób wykonania:

Ze wszystkich podanych składników (bez powidła!) zagniatamy kruche ciasto.

W moich przepisach znajdziecie dokładny (krok po kroku) przepis na kruche ciasto. Jeśli robicie go po raz pierwszy to zapraszam do wcześniejszego przeczytania  przepisu na to ciasto.

Gotowe ciasto zawijamy w plastykową folię i chłodzimy je w lodówce przez co najmniej pół godziny.

Następnie schłodzone ciasto rozwałkujemy na około 2/3 mm, wykrawamy kwadraty 5 na 5 cm, nakładamy na środek  łyżeczkę powidła, składamy ciasto w trójkąt (zamykając powidło w środku), sklejamy boki i zawijmy tworząc rogaliki.

Przygotowane rogaliki układamy na brytfance posmarowanej masłem i posypanej mąką i zapiekamy w ciepłym piekarniku (180 °C) przez 15 minut.

Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

*-:) Nie polecam używać do wypieku rogalików dżemu, ktory w swoim składzie ma żelatynę. Ta, podczas pieczenia, zamienia się w płyn, który z łatwością wypływa nawet z dobrze zaklejonych rogalików. Najlepszym produktem na takie wypieki są powidła !

Przepis pochodzi z blogu „Giallo Zafferano”

 

Zobacz jeszcze:

Ciasta i ciasteczka , , , , , , ,

Brak komentarza dla “Rogaliki z kruchego ciasta”

Dodaj komentarz

(required)

(required)