Strona główna » Mięso » Rolada z indyka i surowej kiełbasy

Rolada z indyka i surowej kiełbasy

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Połączenie delikatnego mięsa z indyka i apetycznej surowej wieprzowej kiełbasy (we Włoszech – salsiccia) to dobry pomysł na smakowitą roladę. Do tego jeszcze czosnek, rozmaryn i czarne oliwki. Sukces gwarantowany.

Roladę najpierw opiekam na patelni ze wszystkich stron, dodaję przyprawy a następnie duszę, nadal na patelni, aż mięso indyka będzie chrupiące a biała kiełbasa odpowiednio dopieczona.

Rolada z indyka

Rolada z indyka

Składniki:

  • 4 duże, cienkie płaty z piersi indyka
  • 4 surowe, wieprzowe kiełbasy
  • garść czarnych oliwek
  • pół szklanki białego wina
  • czosnek, rozmaryn, sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Rozbijamy tłuczkiem płaty z piersi indyka, układamy je w duży kwadrat na papierze do pieczenia.

Ściągamy ewentualną skórkę z kiełbasek wieprzowych i układamy je po dwie wzdłuż rozłożonych płatów indyka.

Surową kiełbasę możemy zastąpić mielonym, wieprzowym mięsem wcześniej przyprawionym solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną białego wina.

Za pomocą papieru do pieczenia, wcześniej podłożonego pod płaty indyka, zawijamy przygotowaną roladę.

Obwiązujemy roladę sznurkiem (aby nie rozleciała się podczas pieczenia), solimy, pieprzymy i opiekamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Do oleju dodajemy gałązkę rozmarynu i ząbki czosnku.

SONY DSC

Czosnek najlepiej usunąć z patelni jak tylko się zarumieni.

Następnie, na patelnię, dolewamy białego wina i dodajemy czarne oliwki, a gdy tylko wyparuje alkohol podlewamy roladę paroma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem ok. godziny. Zaglądamy od czasu do czasu aby obrócić roladę na patelni i ewentualnie dolać trochę wody jeśli wyparowała.

SONY DSC

SONY DSC

 

Zobacz jeszcze:

Mięso , , , ,

Brak komentarza dla “Rolada z indyka i surowej kiełbasy”

Dodaj komentarz

(required)

(required)