Strona główna » Ryby » Ryba w sosie mleczno cytrynowym

Ryba w sosie mleczno cytrynowym

25 listopada 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Do tego przepisu użyłam okonia nilowego.

Porcje ryby najpierw  podsmażane są  w niewielkiej ilości  oleju z oliwek, następnie skropione sokiem z cytryny a na koniec podlane mlekiem. W takim sosie ryba dusi się przez chwilę. 

Do sosu dodałam również świeżego pora i cienko pokrojoną skórkę z cytryny.

Pomysł na  przepis znalazłam w miesięczniku „Cucinare bene”.

 

 Składniki na 4 osoby:

  • 600 g okonia nilowego (może być każdy inny rodzaj ryby)
  • 3 cytryny
  • 1 por (ok 120 g)
  • 1\2 litra mleka
  • 4 łyżki oleju z oliwek
  • sól, pieprz
  • świeża pietruszka

Sposób przygotowania:

Obieramy skórkę z dokładnie umytej cytryny, odcinamy białą część (gdyż jest gorzka) i kroimy ją na cienkie paseczki.

Kroimy cytryny na połowę i wyciskamy sok.

Myjemy pora pod bieżącą wodą,  usuwamy twarde części i kroimy go na niewielkie kawałki.

Opłukujemy porcje ryby i osuszamy je ręcznikiem papierowym. Ewentualnie wyciągamy pozostałe ości.

Rozgrzewamy olej na patelni i  podsmażamy rybę z każdej strony  przez 2 minuty.

Podsmażoną rybę zalewamy przygotowanym sokiem z cytryny. Gotujemy  wszystko przez następne 5 minut.

Teraz dolewamy na patelnię  mleko. Dodajemy pokrojonego na kawałki pora i cienko pokrojoną skórę z cytryny.

Zdarza się że w tym momencie mleko się zwarzy. Ale wystarczy je podgotować, ciągle  mieszając, a sos wróci do normy.

Solimy i gotujemy jeszcze przez 5 minut.

Wyławiamy rybę z sosu. Jeśli sos jest zbyt płynny zwiększamy ogień i pogotowujemy go przez chwilę aż zgęstnieje.

Układamy rybę na talerzu, polewamy sosem a przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i drobno pokrojoną świeżą pietruszką.

 

Zobacz jeszcze:

Ryby , , , , ,

komentarze 4 dla “Ryba w sosie mleczno cytrynowym”

  1. Ciao Evi, abbiamo visitato il tuo sito culinario e siamo rimasti sorpesi – ci sono tante di quelle bontà !
    Un saluto caloroso !

  2. Evi, siedzę w Twojej kuchni i jestem pod wrażeniem, same pyszności, tylko gotować i jeść. Na pewno „sciągnę” wiele przepisow od Ciebie, niektóre z nich, po modyfikacji, będą nadawały się do mojej diety proteinowej, a te, które w swoim składzie mają węglowodany posmakują na pewno moim chłopakom.
    Dzięki Evi i gratuluję świetnych zdjęć i wspaniałego jedzenia, aż ślinka cieknie na widok przygotowanych przez Ciebie pysznosci 🙂
    Pozdrawiam. Jagoda 🙂

  3. Fajny przepis, aczkolwiek 3 cytryny to duże przegięcie 🙂 Moje były dość małe, wziąłem 2 a i tak musiałem dosładzać i dodawać jogurtu by zneutralizować kwaśny smak. Polecam zacząć od soku z jednej cytryny.

    • Faktycznie przygotowana przeze mnie ryba była mocno cytrynowa, ale taki właśnie efekt chciałam osiągnąć.
      Ciekawa jestem jak wyszła Twoja z dodatkiem jogurtu….pewnie sos był bardziej kremowy. Koniecznie muszę spróbować !

Dodaj komentarz

(required)

(required)