Strona główna » Mięso, Ryż i Risotto, Warzywa » Ryż z papryką i chrupiącym kurczakiem

Ryż z papryką i chrupiącym kurczakiem

19 sierpnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na jedna osobę:

  • pół szklanki ryżu parboiled
  • 1 duża papryka
  • 1/4 cebuli
  • sos pomidorowy
  • dowolna ilość surowej piersi z kurczaka
  • bułka tarta
  • sól, vegeta
  • olej

Sposób przygotowania:
Dodajemy  ryż do dużej ilości gotującej, posolonej wody i gotujemy go na sypko. Ugotowany, odcedzony i jeszcze ciepły ryż wkładamy do filiżanki aby nabrał formę (nieobowiązkowe, ale praktyczne  😉  ).
Na gorącym oleju dusimy pokrojoną cebulę i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
Dolewamy sosu pomidorowego, trochę vegety i dusimy na małym ogniu aż papryka zmięknie.
W międzyczasie kroimy pierś z kurczaka na niewielką kostkę, solimy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Na talerzu robimy babkę z ryżu, polewamy sosem  i posypujemy chrupiącym kurczakiem.

Zobacz jeszcze:

Mięso, Ryż i Risotto, Warzywa , , , ,