Strona główna » Sałatki » Sałatka z bresaolą

Sałatka z bresaolą

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Bresaolę przygotowują Włosi z najlepszego kawałka mięsa wołowego, które najpierw konserwowane jest przez 10-15 dni w solance, a następnie oczyszczane i przyprawiane ziołami.

Tak przygotowane mięso dojrzewa potem w optymalnych warunkach temperatury i wilgoci przez 4-8 tygodni. W tym czasie kruszeje i dojrzewa.

Gotowy produkt ma miękki, delikatny i lekko słonawy smak.

Brasaola spożywana jest na surowo, ale jest wędliną lekkostrawną, bogatą w białko i o bardzo niskiej zawartości tłuszczu.

Dzisiejszy przepis to sałatka z bresaolą, świeżą rukolą, płatkami sera typu parmezan, oraz pomidorkami koktajlowymi. Do tego jeszcze  dobra oliwa z oliwek i sok z cytryny. Prosto, smacznie i lekkostrawnie.

SONY DSC

Składniki na 1 porcję:

  • 60 g bresaoli
  • 5-6 płatków sera typu parmezan
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • garść świeżej rukoli
  • sól, olej z oliwek,  ½ cytryny

Sposób przygotowania:

Na  dużym talerzu rozsypujemy umytą i osuszoną rukolę.

Układamy na niej cienko pokrojone plasterki brasaoli, płatki sera typu parmezan (ja wykrawam je obieraczką do ziemniaków), oraz pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki koktajlowe.

Do tego cytryna, olej z oliwek oraz niewielka ilość soli.

Zobacz jeszcze:

Sałatki , , , , , ,

Jeden komentarz dla “Sałatka z bresaolą”

  1. Witam:)
    Chciałam zapytać jak długo mogą być przechowywane kasztany w syropie rumowym (zrobię raczej bez rumu)??I do czego najlepiej je wykorzystywać?Planuję je zrobić na prezent gwiazdkowy:)
    Pozdrawiam:)

    Przepraszam,że tutaj pytam ale pod tamtym przepisem n ie udawało mi się wysłać wiadomości.

Dodaj komentarz

(required)

(required)