Strona główna » Warzywa » Sałatka z finocchio, pomarańczy i czarnych oliwek

Sałatka z finocchio, pomarańczy i czarnych oliwek

30 marca 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Finocchio – fenkuł. Jest warzywem śródziemnomorskim. Pozytywnie działa na przewód pokarmowy. Korzeń fenkułu spożywa się na surowo lub obgotowany. Ma aromatyczny, słodko –  anyżkowy smak.

Z korzenia  fenkułu przygotowałam dzisiaj sałatkę z dodatkiem  pomarańczy i czarnych oliwek. Wszystko skropione sokiem z cytryny, olejem z oliwek i aromatyzowane świeżo zmielonym pieprzem.

Składniki na 1 osobę:

  • pół korzenia fenkułu
  • 1 pomarańcza
  • 5,6 czarnych oliwek
  • sok z pół cytryny
  • łyżka oleju z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Myjemy pod bierzącą wodą  finocchio, odcinamy boczne łodygi, dzielimy  na ćwiartki i odcinamy zgrubiałe części warzywa (głąb). Kroimy, dobrze zaostrzonym nożem, na cienkie paseczki. Odkładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

Obieramy pomarańcze i kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do pokrojonego finocchio.

Odcedzamy z zalewy czarne oliwki i dodajemy do sałatki.

Solimy, skrapiamy olejem z oliwek i posypujemy świeżo startym pieprzem.

Zobacz jeszcze:

Warzywa , , , , , ,