Strona główna » Ryż i Risotto » Sałatka z ryżu i tuńczyka

Sałatka z ryżu i tuńczyka

17 października 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Sałatkę tą przygotowuję najczęściej latem. Ale przez cały rok będzie daniem lekkim, szybkim do przygotowania a przede wszystkim smacznym i prostym. Przygotowana dzień wcześniej wspaniale nadaje się na plażę, pic-nik czy przerwę obiadową w pracy,  jeśli nie mamy możliwości powrotu na obiad do domu.

Wystarczy do ugotowanego na sypko ryżu dodać tuńczyka, oliwki, żółty ser, świeżo pokrojone dojrzałe pomidory i oczywiście oregano. Dodatek majonezu tuż przed podaniem wzbogaci jeszcze bardziej smak naszej sałatki. 

Składniki:

  • 2 garści ryżu parboiled
  • puszka (80 g) tuńczyka w oliwie
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • około 20 zielonych oliwek w zalewie
  • garść pokrojonego w kostkę żółtego sera
  • oregano
  • majonez
  • sól
  • olej z oliwek

Sposób przygotowania:

W dużej ilości wrzącej, posolonej wody gotujemy ryż na sypko. Parboiled to  gatunek  ryżu, który się nie rozgotowuję na papkę więc jest idealnym ryżem do tego typu sałatek. Możemy użyć każdego innego rodzaju ryżu pamiętając jednak aby gotować go w dużej ilości wrzącej wody i nie przekraczać czasu gotowania podanego na opakowaniu ryżu.

Ugotowany ryż opłukujemy pod bieżącą, zimną wodą i odcedzamy.

Osączamy tuńczyka z oleju, kroimy oliwki, ser i pomidory na niewielkie kawałki.

Dodajemy wszystkie składniki do ostudzonego ryżu. Doprawiamy solą, olejem z oliwek i oregano. Lekko mieszamy. Wkładamy gotową sałatkę do lodówki na przynajmniej godzinę. Podajemy z dodatkiem majonezu.

*-:) Jeśli przygotowujemy sałatkę dzień wcześniej najlepiej dodać pomidory w ostatniej chwili, przed podaniem, lub rano przed wyjściem do pracy. Sałatka zyska na wyglądzie i świeżości.

 

 

Zobacz jeszcze:

Ryż i Risotto , , , , ,

Brak komentarza dla “Sałatka z ryżu i tuńczyka”

Dodaj komentarz

(required)

(required)