Strona główna » Ryby » Smocze gniazda

Smocze gniazda

11 grudnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Jest to przepis na przygotowanie  świeżego łososia. Trochę w dziwnej oprawie, ale to tylko dlatego że z tym przepisem przystąpiłam do konkursu kuchni chińskiej.

Ryba jest  delikatnie opiekana na maśle a gładki sos został doprawiony ziarnami  czerwonego pieprzu.

Składniki :

  • porcja świeżego łososia
  • czerwony pieprz w słonej zalewie
  • kostka rosołowa rybna ( może być warzywna)
  • masło
  • szczypiorek,  sól
  • makaron sojowy

Sposób przygotowania :

Umytego  łososia oczyścić ze skóry i ości,  pokroić na duże kawałki i  lekko posolić.

W niewielkim rondelku rozpuścić pół kostki rosołowej, rybnej w szklance zimnej wody. Dodać  łyżeczkę mąki i dwa rozgniecione  ziarna czerwonego pieprzu. Dobrze zamieszać i zagotować.

Na patelni teflonowej, z odrobiną masła, podsmażyć kawałki łososia obracając go delikatnie od czasu do czasu.

Przygotować makaron sojowy ( wg przepisu na opakowaniu). Odcedzony makaron pokropić olejem ( lub rozpuszczonym masłem) aby się nie posklejał.

Ułożyć na talerzu „gniazda” z makaronu, nałożyć na nie kawałki podsmażonego łososia i polać przygotowanym sosem.

Udekorować danie ziarnami czerwonego pieprzu i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz jeszcze:

Ryby , , , ,