Strona główna » Desery, Lody » Sorbet z różowego grejpfruta

Sorbet z różowego grejpfruta

18 sierpnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na jedną porcję:

  • 1 grejpfrut
  • 1 łyżka cukru
  • jedno białko

Sposób przygotowania:
Odciąć czubek grejpfruta i łyżką wyskrobać całą zawartość owoca.
Oddzielić białe części od reszty i wycisnąć sok . Pozostawienie białych skórek spowoduje że deser będzie bardzo gorzki.
Ubić białko .
Przygotować syrop (z soku grejpfruta i  1 łyżki cukru) gotując go na małym ogniu.
Gotowy, jeszcze ciepły syrop wlewać pomału do ubitej piany ciągle mieszając.
Przygotowanym kremem wypełnić „pucharek” z grejpfruta i włożyć  do zamrażalnika na przynajmniej 4 godziny.
Przepis ten znałazlam u Danity w „Cookaround”. Lekko zmodyfikowany.

Zobacz jeszcze:

Desery, Lody , , , ,