Strona główna » Przepisy podstawowe » Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

25 marca 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

To następny mój  podstawowy przepis.

Sos beszamelowy jest wspanialym dodatkiem  do  wielu potraw sprawiajac  że stają się one aksamitne i kremowe w smaku.

Nie przygotowuję go w klasyczny sposób gdyż jest pracochłonny a sos  nie zawsze  wychodził  mi wystarczająco gładki. Mam na niego własny sposób  –  przygotowuje go jak budyń.

Składniki:

  • pół litra mleka
  • łyżka masła
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Napełniam pól szklanki zimnym mlekiem. Resztę mleka wlewam do rondla.

Mleko w rondlu pogrzewam dodając łyżke masła, sól i szczyptę gałki muszkatałowej. Mieszam i doprowadzam do wrzenia.

Do szklanki z zimnym mlekiem wsypuje mąkę. Energicznie mieszam aby nie było grudek.

Do gotującego sie mleka z dodatkami pomału wlewam  zimne mleko z mąką. Mieszam, gotuje jeszcze przez chwilę….i gotowe.

Zobacz moj przepis na zapiekany makaron z sosem beszamelowym i ragu !

 

Zobacz jeszcze:

Przepisy podstawowe , , , ,