Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Warning: Declaration of SimpleRandomPostsWidget::update($new_instance) should be compatible with WP_Widget::update($new_instance, $old_instance) in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-random-posts-widget/simple-random-posts-widget.php on line 0 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Sos mięsno warzywny do makaronu – włoskie ragù - Mięso Przepisy podstawowe - cebula kostka rosołowa marchewka mięso wołowe olej z oliwek por naciowy sos pomidorowy - Gotuj z Evi Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600
Strona główna » Mięso, Przepisy podstawowe » Sos mięsno warzywny do makaronu – włoskie ragù

Sos mięsno warzywny do makaronu – włoskie ragù

23 marca 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Wpisuję go jako przepis podstawowy, chociaż w pojedynkę jest wspaniałym sosem do każdego rodzaju makaronu. Nie ważne czy to będą spaghetti, rurki ( małe i większe) czy wstążki.

Użyjemy go również do różnego rodzaju zapiekanek z makaronem lub warzywami.

Skadniki:

  • ok 300 g mielonego, mięsa wołowego
  • marchewka
  • cebula
  • por naciowy
  • czosnek
  • kostka rosołowa
  • sól
  • olej z oliwek

Sposób wykonania:

Pokrojoną w kostkę cebule podsmażamy na rozgrzanym oleju.

Drobno kroimy lub ścieramy na tarce resztę warzyw. Dodajemy do rondla i podsmażamy wszystko na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.

Dodajemy mielone mięso, kostkę rosołowa i podsmażamy wszystko  na większym  ogniu.

Dodajemy sos pomidorowy i  niewielką ilość wody jeśli sos jest gęsty.

Pozostawiamy gotujące się ragu na małym ogniu. Najlepsze ragu wymaga dłuższego gotowania, nawet godzinę  (dolewając wody jeśli potrzeba i mieszając od czasu do czasu).

*-:)

Ragu można zamrozić, najlepiej w gotowych porcjach ! Raz rozmrożonego sosu nie wolno ponownie zamrażać !

Zobacz jeszcze:

Mięso, Przepisy podstawowe , , , , , ,