Strona główna » Makaron » Spaghetti z pomidorkami i bułką tartą

Spaghetti z pomidorkami i bułką tartą

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Mieszankę bułki tartej z olejem i przyprawami wykorzystałam już w niejednym moim przepisie. „Ryba pod chrupką pierzynką”„Pomidory zapiekane…” przygotowane są właśnie w taki sposób.

Tym razem  niewielkie pomidorki koktajlowe, zapieczone w piekarniku z bułką tartą, dodałam do spaghetti.

Składniki na 2 osoby:

  • ok 220 g spaghetti
  • 30 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej z oliwek
  • czosnek, pietruszka
  • sól, pieprz, pikantna papryczka

Sposób przygotowania:

Umyte pomidorki koktajlowe przecinamy na połowę, wydrążamy środek (który odkładamy do miski bo użyjemy go do sosu) następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym.

W niewielkiej misce mieszamy bułkę tartą z rozgniecionym czosnkiem, drobno pokrojoną świeżą pietruszką, olejem z oliwek, solą i pieprzem. Taką „sypką papkę” z bułki tartej wypełniamy przygotowane pomidorki. Skrapiamy wszytko, dodatkowo, olejem z oliwek.

Zapiekamy w piekarniku 180º C przez 10-15  minut, aż bułka się zarumieni (pomidorki  zostawiamy w zgaszonym piekarniku – powinny być jeszcze ciepłe gdy podamy je wraz z makaronem).

*-:) Nie szkodzi jeśli mamy nadmiar przygotowanej bułki,  możemy śmiało rozsypać ją pomiędzy pomidorki aby potem, już podpieczoną, dodać do spaghetti.

W międzyczasie przygotowujemy sos do spaghetti.

Do paru łyżek rozgrzanego oleju z oliwek dodajemy miąższ  z wydrążonych pomidorków, pikantną papryczkę, 2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku i  świeżą pietruszkę. Solimy.

Moje przyprawy dodaje w w całości aby złagodzić smak, jeśli lubicie na ostro wtedy czosnek  możecie  pokroić na drobno.

Podsmażamy sos na niewielkim ogniu, przez parę minut, aby połączyły się smaki.

Ugotowane i odcedzone spaghetti dodajemy do ciepłego pomidorowego sosu, dokładnie mieszamy, dodajemy połowę pomidorków, mieszamy, układamy przygotowane spaghetti na talerzach, dekorujemy pozostałymi pomidorkami i podajemy.

 

Zobacz jeszcze:

Makaron , , , , , , , , ,

Jeden komentarz dla “Spaghetti z pomidorkami i bułką tartą”

  1. swietny przepis, na pewno wypróbuję

Dodaj komentarz

(required)

(required)