Strona główna » Makaron, Ryby » Spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem

18 sierpnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Składniki na jedną osobę:

  • łyżka oleju z oliwek
  • łyżka pokrojonej drobno cebuli
  • pół szklanki sosu pomidorowego
  • 80 g tuńczyka z puszki (mała puszka)
  • sól, pieprz
  • drobno pokrojona, świeża pietruszka
  • 100 g spaghetti


Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać sos pomidorowy, posolić  (niewiele, bo tuńczyk jest już słony).
Dusić na małym ogniu przez parę minut.
Dodać odsączonego z oleju tuńczyka i delikatnie  zamieszać aby tuńczyk nie rozpadł sie na miazgę. Poddusić przez chwilę.
Dodać pieprzu.
Zagotować wodę na makaron i ugotowac spaghetti „al dente”.
Dodać część sosu do  ugotowanegi i odcedzonego makaronu, wyłożyć na talerz i polać resztą sosu z kawałkami tuńczyka. Posypać świeżą pietruszką.

Zobacz jeszcze:

Makaron, Ryby , , , ,