Strona główna » Ciasta i ciasteczka, Karnawał » Struffoli napoletani

Struffoli napoletani

18 sierpnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Struffoli to mini ciasteczka z kruchego ciasta w polewie miodowej   –      przysmak karnawałowy prosto z Neapolu.  

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 3 jajka (jedno całe, 2 żółtka )
  • 35 g masła
  • szczypta soli

Składniki na polewę miodową

  • 125 g miodu
  • 50 g cukru
  • 4 łyżki wody
  • drobne, kolorowe cukierki do dekoracji.
  • OLEJ do smażenia struffoli.

Opis przygotowania:
CIASTO: Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, owinąć folią i włożyc do lodówki na przynajmniej 30 minut. Jeżeli ciasto podczas wyrabiania lepi się do rąk dodać niewielką ilość mąki, jeśli jest za twarde dodać niewielką ilość mleka (konsystencja zależy od wielkości jajek).
Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze kawałki i każdy kawałek ciasta rozwałkować rękoma na podłużne paluszki, które potem kroimy na niewielkie kawałeczki (nie większe niż orzech laskowy).

SMAŻENIE:Rozgrzewamy dużą ilość oleju i smażymy na nim struffoli. Olej nie powinien być zbyt gorący a kawałki ciasta powinny być otrzepane z mąki. Mąka podczas smażenia tworzy pianę. Struffoli smażymy na złoty kolor i układamy na ręczniku papierowym do ostygnięcia.

POLEWA MIODOWA: W osobnym garnczku podgrzewamy miód, cukier i wodę (miód i cukier powinien się  całkowicie się rozpuścić) i do jeszcze ciepłego miodu wsypujemy usmażone struffoli, mieszamy delikatnie i gotowe struffoli układamy na talerzu.

Posypujemy, na koniec, drobnymi, kolorowymi cukierkami.

Zobacz jeszcze:

Ciasta i ciasteczka, Karnawał , , , , , , ,