Strona główna » Przetwory, Warzywa » Suszone pomidory w pikantnej zalewie

Suszone pomidory w pikantnej zalewie

4 stycznia 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Składniki :

  • suszone pomidory
  • kapary
  • anchovis (solone sardele, alici, acciughe)
  • czosnek
  • ocet
  • olej roślinny

Sposób przygotowania :

W obszernym garczku zagotowujemy biały ocet winny. Może być to ocet rozcieńczony z wodą ( jeśli nie lubimy pomidorów o zbyt ostrym smaku). 

Przygotowane, suszone pomidory wrzucamy partiami do gotującego się octu. Jeśli wasze pomidory są bardzo suche (pomarszczone) gotujemy je w occie 5-6 minut albo więcej ( liczymy minuty od powtórnego zagotowania sie octu). Niezbyt suche pomidory wystarczy gotować  3 minuty.

Podgotowane w occie pomidory wyławiamy cedzakiem i osuszamy ! na bawełnianej ściereczce. Studzimy.

Obieramy czosnek i kroimy go na mniejsze kawałki, odcedzamy kapary z zalewy, czyścimy sardele z soli lub wyławiamy je z oleju.

Pomiędzy dwoma,  ostudzonymi kawałkami  pomidorów wkładamy 1-2 kapary i kawałek  anchovis. Zamykamy pomidory jak kanapkę i układamy je  równo w przygotowanym, wyparzonym i suchym !  słoju. Wypełniamy  przygotowanymi  pomidorami   prawie cały słój posypując, od czasu do czasu obranym i pokrojonym czosnkiem. Nie uciskamy zbytnio pomiodorów w słoiku.

Zalewamy  olejem (do pełna)  przygotowane w słoju pomidory . Przed zakręceniem i odstawieniem słoików dolewamy jeszcze oleju który w międzyczasie dostał się  pomiędzy pomidory. Pomidory powinny być kompletnie przykryte olejem.

Tak przygotowane pomidory są najlepsze do spożycia po kilkunastu dniach.

Zobacz jeszcze:

Przetwory, Warzywa , , , , , ,