Strona główna » Ciasta i ciasteczka, Smaki z dzieciństwa » Szyszki z dmuchanego ryżu

Szyszki z dmuchanego ryżu

30 grudnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Kto ich nie pamięta z dzieciństwa ????

Rozpuszczało się ulubione  krówki i dodawało dmuchany ryż. Ja, osobiście do krówek nie mam dostępu, a jeśli nawet…….to zakamuflowane i zjadane po jednej na raz na polepszenie humoru  🙂

Tutaj proponuje do „szyszek” użyć karmelowy krem przygotowany z karmelizowanego cukru i świeżej śmietanki.

Składniki :

Sposób przygotowania :

Do jeszcze ciepłego, karmelowego kremu wsypać dmuchany ryż. Dokładnie wymieszać.

Formować w rękach kulki lub szyszki ryżowe.

➡   Aby klejący się ryż nie przywierał do rąk podczas formowania kulek ryżowych warto ręce zamoczyć w zimnej wodzie.

Zobacz jeszcze:

Ciasta i ciasteczka, Smaki z dzieciństwa , , , ,