Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Warning: Declaration of SimpleRandomPostsWidget::update($new_instance) should be compatible with WP_Widget::update($new_instance, $old_instance) in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-random-posts-widget/simple-random-posts-widget.php on line 0 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Tagliatelle – speck i karczochy - Makaron - czosnek karczochy makaron olej z oliwek parmezan speck świeża pietruszka tagliatelle - Gotuj z Evi Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600
Strona główna » Makaron » Tagliatelle – speck i karczochy

Tagliatelle – speck i karczochy

26 marca 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Przepis ten dostałam od koleżanki z pracy- Giusepiny.

Jest to makaron typu wstążki z karczochami i speckiem. Speck produkowany jest w północnych Włoszech (Górna Adyga – południowy Tyrol). Jest to wędlina podobna do  surowej  szynki, ale mniej słona, smakowicie przyprawiona ziołami i lekko wędzona.

Składniki:

  • makaron typu wstążki (jajeczny) ok. 100/120 g na porcje
  • 2,3 karczochy (moje były mrożone)
  • łyżka pokrojonego w paseczki specku
  • olej z oliwek
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • parmezan
  • świeża pietruszka

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju lekko podsmażamy drobno pokrojony czosnek. Dodajemy karczochy pokrojone w cienkie paseczki, solimy i  smażymy przez chwilę. Zmniejszamy ogień, dolewamy trochę wody  i dusimy karczochy w sosie czosnkowym  aż będą miękkie.

Dodajemy speck (wcześniej pokrojony) i gotujemy wszystko przez chwilę aż smaki się połączą.

Do wrzącej, posolonej wody dodajemy makaron i gotujemy go wg przepisu na opakowaniu.

Odcedzony makaron dodajmy do przygotowanego sosu. Sos powinien być płynny, jeśli jest zbyt wysuszony dolewamy trochę wody w której ugotowaliśmy makaron.

Posypujemy tagliatelle świeżo pokrojoną pietruszką, mieszamy wszystko dokładnie i podsmażamy makaron parę sekund na patelni.

Wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezano.

Makaron , , , , , , ,