Tagliatelle w kremowym sosie







Składniki na 2 osoby:
- 200 g makaronu typu wstążki
- 1 salsiccia (kiłbaska z surowego mięsa) lub 100 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki cukrowego groszku
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany (nie kwaśnej)
- 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli
- olej, sól, pieprz
- ser typu parmezan
Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy salsiccię i smażymy wszystko przez 5 minut.
Następnie dodajemy groszek cukrowy, sos pomidorowy, odrobinę wody, trochę pieprzu i soli. Gotujemy wszystko przez następne 10-15 minut.
Do gotwego sosu (groszek powinien być miękki, ale nie rozleciany) dodajemy śmietanę.
Do odcedzonego makaronu (ugotowanego wcześniej w dużej ilości wrzącej, słonej wody) dodajemy sos. Lekko mieszamy, wykładamy na talerze i posypujemy serem typu parmezan.
Brak komentarza dla “Tagliatelle w kremowym sosie”