Strona główna » Makaron » Tagliatelle z kurczakiem i orzechami w sosie sojowym

Tagliatelle z kurczakiem i orzechami w sosie sojowym

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Nie będzie to typowe włoskie danie. Dodatek sosu sojowego i orzechów typu anacardi dodadzą mu typowego, orientalnego smaku.

Do sosu dodane jest również  mięso z piersi kurczaka, marchewka, por i pikantna papryczka.

Przepis pochodzi z miesięcznika „Cucina Moderna ORO – pasta fresca di tradizione”

Składniki na 4 osoby :

  • 400 g makaronu typu wstążki
  • 200 g mięsa z piersi kurczaka
  • 80 g orzechów „anacardi”
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga pora naciowego
  • 1 por biały
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta pikantnej papryczki
  • sól

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki i zalewamy je sosem sojowym na 15 minut.

Umyte i obrane warzywa kroimy na cienkie paski.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki mięsa (wyłowione z sosu sojowego) i do lekko podsmażonego mięsa dodajemy teraz przygotowane warzywa, sos sojowy w którym marynowało się mięso, pikantną papryczkę i sól.

Podsmażymy wszystko przez parę minut ( na dość dużym ogniu) ciągle mieszając.

Kroimy na drobne kawałki orzechy i prażymy  je przez chwilę na osobnej patelni (bez tłuszczu) aby wydobyć z nich intensywniejszy smak.

Gotujemy tagliatelle w gorącej, posolonej wodzie (al dente), odcedzamy i dodajemy je do przygotowanego sosu. Mieszamy  wszystko razem nie odstawiając garnka z ognia Dodajemy niewielką ilość wody spod makaronu jeśli sos okaże się zbyt suchy.

Na koniec posypujemy orzechami i podajemy jeszcze ciepłe.

 

Zobacz jeszcze:

Makaron , , , , , ,

Jeden komentarz dla “Tagliatelle z kurczakiem i orzechami w sosie sojowym”

  1. makaron na różne sposoby to coś czego nigdy nie zabraknie w mojej kuchni.
    Smakowity pomysł!

Dodaj komentarz

(required)

(required)