Strona główna » Grzyby, Makaron » Tagliatelle z suszonymi grzybami

Tagliatelle z suszonymi grzybami

18 sierpnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Makaron typu wstążki i suszone grzyby to kolejny mój przepis na makaron. Tym razem mój ulubiony.

Składniki na 1 osobę:

  • 100 g makaronu typu wstążki
  • garść suszonych grzybów
  • 1/4 drobno pokrojonej cebuli
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół kostki rosołowej (grzybowej)
  • świeża pietruszka
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać wcześniej namoczone, (przynajmniej pół godziny) suszone grzyby i dolać wodę (przefiltrowaną) w której moczyły się wcześniej  grzyby. Zagotowac. Następnie dodać do sosu pół kostki rosołowej (grzybowej) i łyżkę przecieru pomidorowego. Dusić wszystko na małym ogniu aż grzyby będą miękkie, ale nie rozleciane! Ugotowany makaron (wstążki) wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerze i posypać świeżą, drobno pokrojoną pietruszką oraz utartym parmezanem.

Zobacz jeszcze:

Grzyby, Makaron , , , ,