Strona główna » Makaron, Ryby » Tagliatelline z wędzonym łososiem i śmietaną

Tagliatelline z wędzonym łososiem i śmietaną

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Ten delikatny, jajeczny makaron typu cienkie wstążki może być wytwornym, pierwszym  daniem na bezmięsną, wigilijną kolację lub na Sylwestra.

Dadanie do sosu niewielkiej ilości podsmażonej cebuli i świeżo zmielonego pieprzu daje mu niepowtarzalny, lekko pikantny smak.

DSC04776

Składniki na 2 osoby:

  • 50 g wędzonego łososia
  • 200 ml śmietany (nie kwaśnej)
  • łyżeczka drobno posiekanej cebuli
  • 200 g jajecznego makaronu typu cienkie wstążki
  • kopiasta łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym maśle lekko podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę (powinna być tylko szklista).

Dodać wędzonego łososia – pokrojonego na mniejsze kawałki i podsmażyć wszystko przez chwilę.

Mieszając wlać pomału przygotowaną śmietanę. Jeśli jest zbyt gęsta dodać trochę mleka. Posolić i zagotować.

Ugotować tagliatelline w dużej ilości wrzącej, posolonej wody , odcedzić i dodać makaron do sosu. Zamieszać.

Wyłożyć na talerze, posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać jeszcze ciepłe.

 

Zobacz jeszcze:

Makaron, Ryby , , , , ,

komentarze 3 dla “Tagliatelline z wędzonym łososiem i śmietaną”

  1. Właśnie to danie wzbogaciło nasz wigilijny stół.

  2. Juz kiedys gotowalam ten makaron, tylko dodawalam jeszcze odrobine koperku….pychota!

  3. dzieki przesyłka juz doszla:):*

Dodaj komentarz

(required)

(required)