Strona główna » Pierogi i pierożki » Tortelli di zucca – czyli pierogi z dyni

Tortelli di zucca – czyli pierogi z dyni

22 października 2012
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

„Tortelli di zucca” znane  również jako „Tortelli Mantovani” to dawna, chłopska tradycja kulinarna  w Północnych Włoszech. Przede wszystkim w takich regionach jak Parma, Reggio-Emilia, Piacenza czy Cremona. Obecnie „Tortelli di zucca” spożywane są na codzień,  dawniej  jednak  były one tradycyjnym daniem na Wigilię Bożego Narodzenia.

Skład nadzienia może się lekko zmieniać w zależności od regionu lecz istotną cechą tego dania jest połączenie słodkiego smaku dyni, ze słonym parmezanem i  słodko-gorzkimi ciasteczkami „Amaretto” .

Składniki:

NA FARSZ:

  • 200 g oczyszonej dyni
  • 1 lub 2 ciastka „Amaretti”
  • 2 łyżki startego sera parmezano
  • szczypta gałki muszkatałowej

NA CIASTO:

  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • sól
DO PRZYPRAWIENIA:
masło, ser parmezan, świeże listki szałwi
Sposób przygotowania:
CIASTO:
Do przesianej mąki dodajemy jajko, sól i niewielką ilość wody. Zagniatamy elastyczne ciasto.
FARSZ:
Oczyszczoną dynię kroimy na mniejsze kawałki, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku 180 °C przez 30 – 40 minut.
Dynię możemy rownież ugotować w kuchence mikrofalowej lub poddusić na patelni. Nie gotujemy jej w wodzie. Dynia ugotowana w ten sposób jest zbyt wodnista i nie nadaje się na farsz!
Ostudzoną dynię miksujemy wraz z serem parmezano i ciastkami typu „Amaretti”, dodajemy szczyptę gałki muszkatałowej.
Jeśli Wasz farsz jest zbyt rzadki  dosypujemy dodatkowo ser parmezano.
Rozwałkujemy przygotowane ciasto na pierogi, wykrawamy prostokąty, nakładamy łyżeczkę farszu i  zlepiamy tworząc tradycyjne, dla tortelli di zucca, kwadraty.
Gotujemy partiami w dużej ilości gorącej, posolonej wody.
Ugotowane tortelli wyławiamy cedzakiem i odkładamy na patelnię gdzie wcześniej podgrzaliśmy masło ze świeżymi listkami szałwi. Lekko mieszamy.
Serwujemy jeszcze ciepłe posypując startym serem parmezano.

Zobacz jeszcze:

Pierogi i pierożki , , , , , , ,

Brak komentarza dla “Tortelli di zucca – czyli pierogi z dyni”

Dodaj komentarz

(required)

(required)