Strona główna » Jajka, Warzywa » Tortilla ziemniaczana

Tortilla ziemniaczana

18 sierpnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • ½ cebuli
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Umyte i obrane ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plasterki. Pokroić drobno cebulę.
Na patelni, z dużą ilością gorącego oleju, zeszklić ziemniaki. Powinny się „ugotować” w oleju a nie upiec.
Rozbełkotać całe jajka i odcedzone z oleju ziemniaki („ugotowane” do miekkości) dodać do jajek. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę , wyłowić ją z patelni i dodać ją do masy jajecznej. Tak przygotowaną masę (jajka, ziemniaki i cebula) posolić i dodać dużo pieprzu. Delikatnie zamieszać.
Odlać z patelni nadmiar tłuszczu (w którym wcześniej smażylismy ziemniaki i cebulę). Pozostaly olej dobrze podgrzać i smażyc na nim placek  jajeczny z obu stron.

Zobacz jeszcze:

Jajka, Warzywa , ,