Strona główna » Ryby, Tramezzino » Tramezzini z pastą rybną

Tramezzini z pastą rybną

27 września 2012
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Kto z was  pamięta pastę rybą do kanapek na śniadanie ? W wielu domach na pewno przyrządza się je nadal.  Biały ser i sardynki w oleju….taki przepis pamiętam z dzieciństwa. Dzisiaj tą pastę wykorzystam do przygotowania tramezzini – włoskich przekąsek. Użyje jednak serka typu Philadelphia, tuńczyka z oleju i niewielką ilość cebuli aby zaostrzyć smak .

Tak przygotowane tramezzini były zawsze nowością i ogromnym sukcesem na szkolnych zabawach u mojego syna. I kto by pomyślał że nasze,  powszechne,  śniadaniowe kanapki zachwycą rodziców i ich dzieci we Włoszech.

Składniki:

  • 250 g serka typu Philadelphia
  • 160 g tuńczyka w oleju (średnia puszka)
  • 1 mała łyżeczka b.drobno posiekanej cebuli
  • 1 opakowanie chleba na tramezzini ( 250 g)
  • sól, pieprz

Sposóp przygotowania:

W misce rozdrabniamy widelcem tuńczyka osączonego z oleju. Dodajemy do niego ser, łyżeczkę drobno posiekanej cebuli (jeśli przygotowujemy tramezzini dla dzieci lepiej ją ominąć), dodajemy szczyptę soli i pieprz. Mieszamy wszystko na jednolitą masę.

Smarujemy  tak przygotowaną pastą kromkę chleba na tramezzini (można użyć chleba na tost, bez brązowej skórki), przykrywamy następną (bez farszu) owijamy w folię plastikową i schładzamy w lodówce przez jakiś czas. Schłodzone kanapki  kroimy na tradycyjne trójkąty.

Jeśli chcemy uzyskać kółka ( jak na zdjęciu) musimy posmarowane kromki chleba zawinąć dokładnie w rulon, owinąć w folie plastikową i schłodzić w lodówce. Przed podaniem  kroimy je na 1,5 cm paski.

 

Zobacz jeszcze:

Ryby, Tramezzino , , ,

Brak komentarza dla “Tramezzini z pastą rybną”

Dodaj komentarz

(required)

(required)