Strona główna » Mięso, Pizza, pieczywo, zapiekanki, Tramezzino » Tramezzino, czyli włoska kanapka

Tramezzino, czyli włoska kanapka

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

O smaku i delikatności włoskiej kanapki „tramezzino” nie będę się dzisiaj wiele rozpisywać. To , co chciałabym zaproponować , to rozwiązanie problemu mięsa z rosołu, a dokładnie – ugotowanego mięsa z kury.

Schłodzone i drobno poszatkowane delikatne białe mięso,  z majonezem i dodatkami, wspaniale nadaje się do tego typu kanapek.

Składniki:

  • chleb na tramezzini
  • ugotowane mięso z kury (albo kurczaka)
  • majonez
  • musztarda
  • świeża sałata
  • sól, pieprz
  • masło

Sposób wykonania:

Drobno kroimy oczyszczone (z kości i skóry) ugotowane mięso z rosołu. Mięso powinno być schłodzone !

W miseczce mieszamy   przygotowane mięso  z majonezem, musztardą i pokrojonymi na paseczki liśćmi sałaty. Dodajemy soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy.

Ja, na 4 łyżki majonezu dodałam łyżeczkę musztardy, ale proporcje można dowolnie zmieniać.

Masa powinna być wystarczająco wilgotna,  kremowa i dobrze przyprawiona.

Przygotowaną masę rozsmarowujemy na połowie kromek  chleba. Resztę kromek  smarujemy masłem, które powinno być wystarczająco miękkie.

Składamy kanapki i dokładnie zawijamy folią spożywczą.Tak przygotowane tramezzini schładzamy w lodówce przynajmniej przez godzinę.

Spożywamy zimne.

Przepis pochodzi z miesięcznika „Cucina moderna – fatto con il pane”

 

 

Zobacz jeszcze:

Mięso, Pizza, pieczywo, zapiekanki, Tramezzino , , , ,

komentarze 3 dla “Tramezzino, czyli włoska kanapka”

  1. oj , Evi cudne te kanapki ..a ja głodna :(..Jutro spróbuje cos takiego zrobić..Pozdrowienia z Podlasia

  2. Po pierwsze: cudne zdjęcia! Takie wyraziste, ułożone i.. smaczne 🙂

    Po drugie: tramezzini- coś co zawsze chciałem spróbować. Twoje wyglądają smacznie i jeszcze to połączenie smaków.
    A jaką to bagietkę używasz? Bo, aż tak cienkich to nie widziałem :O
    Mimo wszystko: i tak schrupałabym !

Dodaj komentarz

(required)

(required)