Strona główna » Grzyby, Makaron, Warzywa » Trofie z grzybami i cukinią

Trofie z grzybami i cukinią

22 listopada 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Trofie to typowy makaron z Ligurii. Jest podłużny (ok 5,6 cm), cienki i skręcany w poprzek specjalnym ruchem nadgarstka.

 Przeważnie podaje się go z pesto z bazylii, często z dodatkiem fasolki szparagowej i ziemniaków.

Dzisiejszy mój przepis, z tym charakterystycznym makaronem, to również  tradycynie z pesto. Tym razem z dodatkiem podsmażonych grzybów i cukinii.

Przepis pochodzi z miesięcznika „Cucina-no problem”

Składniki na 4 porcje :

  • 400 g makaronu typu trofie
  • ok 200 g pieczarek (lub innych grzybów)
  • 2  cukinie
  • 150 g gotowego pesto z bazylii
  • olej, czosnek, sól, pieprz
  • parmezan

Sposób przygotowania :

Umyte, osuszone pieczarki i cukinie kroimy na plasterki.

Rozgrzewany olej na patelni i podsmażamy czosnek. Wyławiamy go z oleju jak lekko się zarumieni ale nie zbrązowieje.

Do gorącego, aromatyzowanwego czosnkiem oleju, dodajemy przygotowane pieczarki i cukinie. Solimy, dodajemy pieprzu i podsmażamy przez 5- 6 minut często mieszając.

Gotujemy trofie w dużej ilości wrzącej, posolonej wodzie  (czas gotowania wg przepisu na opakowaniu), odcedzamy i dodajemy do podsmażonych warzyw. Mieszamy i  podsmażamy jeszcze przez 1 min aby smaki się połączyły. Odstawiamy z ognia.

Do gotowego pesto dodajemy łyżkę gorącej wody (tą, w której gotowaliśmy makaron) a następnie wlewamy  pesto do makaronu. Mieszamy i wykładamy na talerze posypując przed podaniem startym parmezano.

 

Zobacz jeszcze:

Grzyby, Makaron, Warzywa , , , , ,

Brak komentarza dla “Trofie z grzybami i cukinią”

Dodaj komentarz

(required)

(required)