Uszka grzybowo-mięsne do barszczu

24 grudnia 2010
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

To również przepis mojej Mamy. Wspaniały farsz mięsno-grzybowy (suszone prawdziwki),  który wykorzystuję także do krokietów.

Składniki :

NADZIENIE :

  • 400 g gotowanego, wołowego mięsa
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 mała, czerstwa bułka
  • kostka rosołowa grzybowa
  • sól, pieprz

CIASTO :

  • mąka
  • jajko surowe
  • woda
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania :

FARSZ :

Suszone grzyby dokładnie umyć, zalać szklanką wody i ugotować  (w tym samym płynie).  Do ostudzonych grzybów dodać niewielką czerstwą bułkę aby nasiąkła wywarem z pod grzybów.

Cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu.

W maszynce do mielenia mięsa zmielić  wcześniej ugotowane  mięso wołowe, ugotowane suszone grzyby, namoczoną w wywarze bułkę i wyłowioną z tłuszczu, zeszkloną cebulę.

Zmielony farsz wyłożyć na patelnie, dodać kostkę rosołową, sól i  pieprz.   Na tłuszczu, gdzie wcześniej smażyliśmy  cebulę, podsmażyć farsz, stale mieszając, aby nadmiar wody odparowało. Ostudzić.

CIASTO :

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać surowe jajko, szczyptę soli, łyżkę oleju, wodę  jeśli potrzeba.  Zagnieść elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i pokroić na niewielkie kwadraty. Maleńkie porcje nadzienia nakładać na sam środek każdego kwadratu i składać po przekątnej, dokładnie sklejać brzegi formując małe uszka. Gotować w lekko osolonej wodzie.

*-:) Proporcje mięsa i grzybów można dowolnie zmieniać.

Dodanie bułki tartej zamiast całej  czerstwej bułki zmienia niekorzystnie smak.

Zobacz jeszcze:

Grzyby, Pierogi i pierożki, Smaki z dzieciństwa, Zupy i dodatki do zup , , ,