Strona główna » Mięso, Ryż i Risotto » Wołowina z sosem curry i ryżem

Wołowina z sosem curry i ryżem

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Składniki na 1 osobę:

  • pół szklanki ryżu
  • 100/120 g mięsa wołowego
  • 2 łyżeczki curry
  • pół cebuli
  • sól

Sposób przygotowania :
Wrzucamy ryż do dużej ilości gotujacej, posolonej wody i gotujemy go na sypko. Ugotowany, odcedzony i jeszcze ciepły ryż wkładamy do filiżanki aby nabral formę (nieobowiazkowe, ale praktyczne 🙂 ).
Na gorącym oleju dusimy pokrojoną w paski cebulę i dodajemy 2 łyżeczki curry. Do tak przygotowanego sosu dodajemy pokrojone w cienkie paski mięso wołowe.
Podsmażamy, nastepnie  podlewamy wodą, solimy  i dusimy na małym ogniu aż mięso zmięknie.
Na talerzu robimy babkę z ryżu (jak w piaskownicy 🙂 ) i polewamy sosem.

Zobacz jeszcze:

Mięso, Ryż i Risotto , , ,

Brak komentarza dla “Wołowina z sosem curry i ryżem”

Dodaj komentarz

(required)

(required)