Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Warning: Declaration of SimpleRandomPostsWidget::update($new_instance) should be compatible with WP_Widget::update($new_instance, $old_instance) in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-content/plugins/simple-random-posts-widget/simple-random-posts-widget.php on line 0 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600 Zapiekanka z bakłażanów - Pizza, pieczywo, zapiekanki Ryż i Risotto Warzywa - bakłażany bułka tarta jajko olej ryż świeża pietruszka - Gotuj z Evi Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /usr/home/papison/domains/gotuj-z-evi.pl/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600

Zapiekanka z bakłażanów

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Czas na bakłażany . Tym razem przepis prosto z Sycylii. Zapiekankę tą przygotowałam  z podsmażonych bakłażanów i ryżu, wcześniej ugotowanego.  Chrupiący i rumiany wierzch zapiekanki uzyskałam mieszając bułką tartą z serem.

Pomysł na przepis znalazłam tutaj.

Składniki:

    • 4 średnie bakłażany
    • 1 jajko
    • garść ryżu
    • świeża pietruszka
    • 2-3 łyżki bułki tartej
    • olej
    • ser parmezan
    • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Umyte bakłażany obieramy ze skórki (najlepiej skrobaczką do obierania ziemniaków) i kroimy na niewielkie kawałki.

Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy przygotowane bakłażany. Solimy. Będą gotowe gdy całkowicie zmiękną.

W międzyczasie, w dużej ilości wrzącej, posolonej wody gotujemy ryż na sypko.

Do miski wsypujemy ugotowany i osączony ryż, podsmażone bakłażany, jajko, łyżkę bułki tartej, świeżą, drobno pokrojoną  pietruszkę, sól i pieprz do smaku.

Przygotowujemy tortownicę smarując ją olejem i posypując bułką tartą.

Mieszamy wszystkie przygotowane w misce składniki i rozprowadzamy je równo w tortownicy. Lekko przygniatamy.

Mieszamy łyżkę bułki tartej z łyżką (albo więcej) startego parmezanu i posypujemy wierzch zapiekanki.

Zapiekamy  w gorącym piekarniku (180 stopni C) przez 20 minut.

W zależności od piekarnika czas pieczenia może być dłuższy. Zapiekanka na koniec powinna mieć zarumieniony i chrupiący wierzch.

 

 

Pizza, pieczywo, zapiekanki, Ryż i Risotto, Warzywa , , , , ,

Jeden komentarz dla “Zapiekanka z bakłażanów”

  1. bardzo lubię bakłazany..i juz sciągne od ciebie kolejny przepis :);;Pozdrawiam

Dodaj komentarz

(required)

(required)