Strona główna » Grzyby, Pizza, pieczywo, zapiekanki, Warzywa » Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i serem

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i serem

20 października 2011
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Jesienią mamy ogromny wybór grzybów. Czy to będą prawdziwki osobiście zbierane przez nas, czy pospolite ale smaczne pieczarki, najważniejsze aby wydobyć z nich cały aromat i smak.

Dzisiaj podam Wam przepis na zapiekankę ziemniaczaną.

Warstwę cienko pokrojonych ziemniaków przekładać będziemy grzybami podsmażonymi na oleju z czosnkiem. Do tego dodamy zmielony z przyprawami żółty ser .

Na koniec wystarczy tylko rozgrzać piekarnik i wszystko zapiec w 15 minut.

 

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 5 pieczarek (lub innych grzybów)
  • 100\150 g żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • świeża pietruszka
  • olej, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrane i opłukane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki i obgotowujemy je przez 2\3 minuty w gotującej się, posolonej wodzie.

Odcedzamy podgotowane ziemniaki i osuszamy je na bawełnianej ściereczce. Aby się nie posklejały najlepiej rozłożyć tylko jedną warstwę.



Oczyszczone i umyte pieczarki pokroić na plasterki. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni, dodać ząbek czosnku (rozgnieciony lub pokrojony na mniejsze kawałki) i podsmażyć go (nie powinien zbrązowieć).

Do rozgrzanego, aromatyzowanego czosnkiem oleju dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć je aż puszczą sok i lekko się zarumienią.

 

Miksujemy żółty ser (pokrojony wcześniej na kawałki) wraz z pietruszką i czosnkiem. Jeżeli lubicie na ostro to możecie dodać ząbek świeżego czosnku. Ja użyłam czosnek podsmażony wcześniej z grzybami aby ser miał łagodniejszy smak.

.

 
Do tej pory przygotowaliśmy wszystkie produkty na zapiekankę. Teraz przygotowujemy żaroodporne naczynie lub totownicę smarując ją masłem i posypując bułką tartą.

Pierwsza warstwa zapiekanki to ziemniaki.

Druga to pieczarki.

Teraz pieczarki posypujemy przygotowanym serem.

Kładziemy następną warstwę ziemniaków, pieczarek i sera. Jeżeli mamy dużą tortownicę z pewnością będzie to tylko jedna warstwa. Moja była niewielka (o średnicy 21 cm) więc wystarczyło mi na dwie warstwy.

Ostatnia warstwa zapiekanki to ziemniaki posypane serem. Ja zostawiłam sobie parę podsmażonych pieczarek aby ozdobić zapiekankę.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C i piec przez 15 minut.

 

Zobacz jeszcze:

Grzyby, Pizza, pieczywo, zapiekanki, Warzywa , , , , ,

Komentarzy: 2 dla “Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i serem”

  1. Wielobarwna i obrazowa propozycja kulinarna.

  2. NIE SPECJALNIE PRZEPADAM ZA GOTOWANIEM ALE TWOJE ZDJĘCIA Z POTRAWAMI PO PROSTU KUSZĄ ABY LECIEĆ DO KUCHNI I ZARAZ ZACZĄĆ COŚ ROBIĆ ! NA PEWNO SKUSZĘ SIĘ ABY COŚ Z TWOICH PRZEPISÓW WPROWADZIĆ DO SIEBIE. JUŻ MAM NAWET KILKA WYBRANYCH POTRAW. TERAZ TYLKO MUSZĘ SIĘ ZMOBILIZOWAĆ :-)
    POZDRAWIAM. BASIA.

Dodaj komentarz

(wymagane)

(wymagane)