Strona główna » Makaron » Zapiekany makaron z serem

Zapiekany makaron z serem

27 października 2013
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Ten makaron, zazwyczaj, przygotowujemy jeśli nie zdążyliśmy zrobić zakupów a mamy ochotę (mimo wszystko) na coś specjalnego. Na pewno wiecie, że  w każdym włoskim domu nie zabraknie nigdy makaronu, sosu pomidorowego i sera parmezanu.  I jak w każdym innym domu – mleka i mąki.

 Z tych właśnie składników przygotowujemy sobie zapiekany makaron.

Po zapieczeniu (poprzez połączenie sosu pomidorowego z beszamelem) środek zapiekanki pozostaje kremowy a powierzchnia, posypana wcześniej startym serem – chrupka i apetyczna.

Ten „Makaron zapiekany”, też jest naszym ulubionym, ale należy do niego przygotować sos mięsny (jeśli oczywiście nie zapomni się wcześniej  zakupić mielonego mięsa 🙂 ), i posiada się wystarczająco czasu.

zapiekany_makaron1

Składniki na 2 osoby:

  • 200 g makaronu typu rurki
  • 3 -4 łyżki startego sera parmezanu (lub każdego, innego żółtego sera)

SOS POMIDOROWY:

  • 200 ml sosu pomidorowego
  • olej (najlepiej z oliwek)
  • sól, czosnek, suszona ostra papryczka

SOS BESZAMELOWY:

  • 300 ml mleka
  • 1 kopiasta łyżka  mąki
  • odrobinę masła
  • sól

Sposób przygotowania:

Przygotowujmy sos pomidorowy podsmażając na rozgrzanym oleju czosnek i pikantną papryczkę. Następnie wlewamy na patelnię sos pomidorowy, trochę wody – jeśli sos jest gęsty, oraz szczyptę soli. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż smaki się połączą. Pikantna papryczka nie jest oczywiście obowiązkowa. My jednak lubimy pikantnie 🙂

W międzyczasie, do 2/3 gotującego się mleka dodajemy trochę masła, soli i kopiastą łyżkę mąki rozpuszczoną w 1/3 zimnego mleka. Wlewając mleko z mąką mieszamy energicznie aby nie powstały grudki. Zagotowujemy wszystko przez minutę i odkładamy z ognia.

W dużej ilości posolonej wrzącej wody gotujemy makaron na pół twardo, odcedzamy, mieszamy z sosem pomidorowym i beszamelem a następnie przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego.

Posypujemy startym serem…..

zapiekany_makaron

I zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180° aż powierzchnia zapiekanki będzie złotawa.

Ilość startego sera do posypania zapiekanki jest dowolna. Nie będą ukrywać, że im więcej sera, tym smaczniejsza zapiekanka.

 

Zobacz jeszcze:

Makaron , , , , , ,

Brak komentarza dla “Zapiekany makaron z serem”

Dodaj komentarz

(required)

(required)