Strona główna » Warzywa » Zielony groszek w sosie curry

Zielony groszek w sosie curry

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Curry to mieszanka przypraw prosto z Indii. Składniki  przyprawy to przeważnie kurkuma (to od niej curry bierze ten żółto-złotawy kolor), ostra papryczka, pieprz Cayenne, kolendra, kminek i  imbir.

Słodki, zielony groszek wspaniale kontrastuje z przyprawą curry. Tak przygotowane warzywa będą wspaniałym dodatkiem do mięsa, zwłaszcza białego jak kurczak, indyk czy królik.

Wystarczy lekko podsmażyć cebulę na odrobinie masła, dodać przyprawę, ugotowany wcześniej groszek i zagęścić wszystko mąką rozbełtaną w zimnym mleku.

 

Zielony groszek w sosie curry

Zielony groszek w sosie curry

Składniki:

  • zielony groszek – dwie garści
  • niewielka cebula
  • płaska łyżka masła
  • płaska łyżka przyprawy curry
  • szklanka mleka (ok. 150 ml)
  • 2 łyżeczki mąki

Sposób wykonania:

Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle. Gdy cebula lekko się zeszkli dodać przaprawę curry i dobrze wymieszać.

Do cebuli i curry dodać teraz ugotowany wcześniej groszek cukrowy.

W międzyczasie, w szklance zimnego mleka, dokładnie rozbełtać 2 łyżeczki mąki.

Do warzyw na patelni powoli dolewamy, ciągle mieszając, mleko z mąką. W ten sposób zagęścimy sos dodając mu gładkości.

Curry jest słono-pikantną przyprawą, ale dla pewności warto spróbować czy sos jest wystarczajaco słony. Ewentualnie można dodać odrobinę soli przed podaniem.

 

 

 

Zobacz jeszcze:

Warzywa , , , ,

Brak komentarza dla “Zielony groszek w sosie curry”

Dodaj komentarz

(required)

(required)