Zupa jarzynowa

28 stycznia 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Latem   ze świeżych warzyw, zimą  z mrożonki… zawsze dobra i sycąca.

Składniki:

  • 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 garści rożnych, drobno pokrojonych  warzyw :  marchewka, cukinia, groszek cukrowy, szparaga, pieczarki, fasolka szparagowa, kalafior….. ( może być mrożonka)
  • łyżeczka  vegety lub kostka rosołowa
  • olej z oliwek (może być masło)
  • śmietana

Sposób przygotowania:

W szerokim rondlu zeszklić  na oleju drobno pokrojona cebulę. Dodać  ziemniaki, pokrojone w niewielką kostkę i chwilę wszystko podsmażyć.

Następnie dodać mieszankę warzywną ( mrożonki nie trzeba rozmrażać) i   łyżeczkę vegety. Znowu  wszystko  podsmażyć ciągle mieszając.

Podsmażone warzywa zalać gorącą wodą i gotować aż  będą miękkie.

Na koniec, ewentualnie, doprawić śmietaną.

Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.

*-:) Jeśli nie używacie śmietany do zupy (lub akurat jej nie posiadacie) można zastąpić ją  mąką (płaska łyżka stołowa) rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnego  mleka. Gładką masę z mąki i mleka wlewamy pomału do gotującej się zupy, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Gotowa zupa z dodatkiem mąki powinna gotować się jeszcze przez parę minut.

Zobacz jeszcze:

Smaki z dzieciństwa, Warzywa, Zupy i dodatki do zup , , , , , ,