Zupa pieczarkowa

30 stycznia 2011
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly

Składniki:

  • świeże pieczarki
  • ziemniaki
  • cebula
  • vegeta lub kostka rosołowa
  • śmietana
  • świeża pietruszka
  • sól, pieprz
  • masło

Sposób przygotowania :

W niewielkim rondlu podgrzać masło. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle.

Umyć i pokroić pieczarki, dodać do rondla i smażyć wraz z cebulą. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Dodać do rondla i podsmażyć przez chwilę ciągle mieszając.

Do podsmażonych warzyw dolać gorącą  wodę i dodać vegetę. Gotować wszystko aż ziemniaki będą miękkie ale nie rozleciane.

Gotową zupę pieczarkową doprawić śmietaną.

Przed podaniem obficie posypać świeżymi , drobno pokrojonymi liśćmi pietruszki.

KOMENTARZE :

SYLWIA pisze:

Zupa rewelacja !!!
Tego mi trzeba, proste szybkie danie a zarazem smaczne.
Dziekuje za ten przepis.

 ODPOWIEDŹ :

EVI pisze :

Cieszę się że zupa się udała. Cała tajemnica dobrej pieczarkowej to podsmażenie pieczarek z cebułą na maśle. W taki sposób wydobywa sie z nich  cały smak i aromat. Wrzucenie grzybów czy  innych warzyw do  wrzątku, bez wcześniejszego podsmażenia, nigdy nie dałoby takiego rezultatu.
Dziekuję i  nadal zapraszam. 

Zobacz jeszcze:

Smaki z dzieciństwa, Warzywa, Zupy i dodatki do zup , , , , , ,