





Następnym przepisem od Elizy jest torcik kokosowy.
Ja, zamiast tortu zrobiłam babeczki, ale efekt pozostał ten sam. Dzięki wiórkom kokosowym babeczki pozostają wilgotne i miękkie nawet przez parę dni a nutella dodaje im wybornego smaku.
Eliza pisze:
Przepis na torcik kokosowy podała mi sąsiadka gdyż ogromnie mi smakował.
Teraz, na szybko, stał się moim ulubionym deserem do kawki.
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 200 g wiórek kokosowych
- 250 g cukru
- 100 g masła
- 150/200 ml mleka
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- nutella
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowuję foremki. Każdą z osobna smaruję masłem i posypuję wiórkami kokosowymi.
Miksuję jajka z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając dodaję rozpuszczone (ale nie gorące) masło, mąkę i wiórka kokosowe.
Rozpuszczam w mleku proszek do pieczenia i dodaje do ciasta. Dokładnie mieszam.
Wlewam przygotowane ciasto do foremek na babeczki.
Polewam nutellą…
i piekę około 40 minut w nagrzanym piekarniku (180 °C)