Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Jeszcze jeden z moich przepisów na szybkie i smaczne ciasto.

„Ciambella – czyli włoska babka ucierana” to prawdziwy sukces na moim blogu – ponad 3,500 wejść na stronę przepisu. Dlatego też podaję Wam kolejny przepis na włoską  ciambellę.

Dzisiejsze ciasto z dodatkiem sera ricotta jest lekkie i pulchne, gdyż ser zastępuje dodatek tłuszczu do ciasta (jak masło czy olej).

Przepis pochodzi z blogu „Universo cucina”.

Składniki:

  • 350 g sera ricotta
  • 300 g  cukru
  • 350 g mąki
  • 4 duże jajka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

…u mnie, dodatkowo:

  • krople gorzkiej czekolady
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy tortownicę smarując ją masłem i posypując bułką tartą.

Rozgrzewany piekarnik do 180° C.

Mieszamy w mikserze ser ricotta z cukrem aż powstanie kremowa masa.

Dodajemy jajka (po jednym na raz).

Dodajemy pomału mąkę i miksujemy wszystko aż ciasto będzie pulchne i napowietrzone.

Na koniec dodajemy proszek do pieczenia,  wylewamy ciasto do tortownicy, posypujemy kroplami gorzkiej czekolady (lub pokruszonymi kawałkami czekolady)  i pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 ° C) 45- 50 mnut.

Schłodzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

Babka ucierana z ricottą
Tagged on:                     

2 thoughts on “Babka ucierana z ricottą

  • Zdecydowanie za dużo cukru. Babka wyszła zbyt słodka. Nie wiem, czy to błąd w przepisie, czy tak ma być i wydaje mi się, że za bardzo czuć proszek do pieczenia, chyba też troszkę za dużo, zwłaszcza, że urosła wysoko. Ogólnie pomysł niezły. Pozdrawiam.

    1. Dziękuję za komentarz.
      Niestety nie ma pomyłki. Taka ilość cukru była podana w oryginalnym przepisie. Oczywiście cukru można dodać mniej.
      Natomiast opakowanie proszku do pieczenia który ja używam waży 16 g. Proszę sprawdzić swój.
      Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *