





Sos do spaghetti „alla puttanesca” jest jednym z najbardziej popularnych i znanych sosów we Włoszech. To potrawa kuchni napoletańskiej.
Skład sosu to pomidory, anchoivs, czarne oliwki, kapary, pietruszka, czasami czosnek i pikantna papryczka.
Legenda głosi, że te spaghetti z tym szybkim i smacznym sosem przygotowane były w burdelach w dzielnicy hiszpańskiej – aby dodatkowo przyciągnąć klientów. Stąd zreszą nazwa potrawy.
Dzisiaj, tem sam sos przygotowałam z bakłażanami, wspaniałe jako danie główne w letnie dni.
Pomysł na przepis pochodzi z miesięcznika „Cucina- no problem”
Składniki na 4 osoby:
- 4 bakłażany
- 400 g pomidorków koktajlowych z puszki
- 4 anchoivs
- 25 g caparów
- 50 g czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- olej z oliwek
- sól, pikantna papryczka
Sposób przygotowania:
Umyte bakłażany kroimy na 2 cm plasterki.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy ząbki czosnku (obrane i zgniecione), pikantną papryczkę i słone sardele (anchoivs). Gdy sardele rozpuszczą się w gorączm oleju dodajemy pokrojone w plastry bakłażany i obsmażamy je przez 1-2 minut.
Obniżamy ogień i dodajemy pomidory z puszki. Do sosu dodajemy również łyżeczkę cukru i dusimy wszystko przez 10-12 minut.
Teraz do sosu dodajemy kapary, czarne oliwki i solimy wszystko.
Gotujemy przez następne 2-3 minuty.
Przed podaniem posypujemy drobno pokrojoną pietruszką.
To typowe danie kuchni środziemnomorskiej.Bakłażan nazywany jest też gruszką miłosną i uważany jest za afrodyzjak.Nie dziwi więc tradycyjne miejsce przyrządzania tego dania.