Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Sos do spaghetti „alla puttanesca” jest jednym z najbardziej popularnych i znanych sosów we Włoszech. To potrawa kuchni napoletańskiej.

Skład sosu to pomidory, anchoivs, czarne oliwki, kapary, pietruszka, czasami czosnek i pikantna papryczka.

Legenda głosi, że te spaghetti z tym szybkim i smacznym sosem przygotowane były w burdelach w dzielnicy hiszpańskiej – aby dodatkowo przyciągnąć klientów. Stąd zreszą nazwa potrawy.

Dzisiaj, tem sam sos przygotowałam z bakłażanami, wspaniałe jako danie główne w letnie dni.

Pomysł na przepis pochodzi z miesięcznika „Cucina- no problem”

bakłażany alla puttanesca

 

Składniki na 4 osoby:

  • 4 bakłażany
  • 400 g pomidorków koktajlowych z puszki
  • 4 anchoivs
  • 25 g caparów
  • 50 g czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka cukru
  • olej z oliwek
  • sól, pikantna papryczka

Sposób przygotowania:

Umyte bakłażany kroimy na 2 cm plasterki.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy ząbki czosnku (obrane i zgniecione), pikantną papryczkę i słone sardele (anchoivs). Gdy sardele rozpuszczą się w gorączm oleju dodajemy pokrojone w plastry bakłażany i obsmażamy je przez 1-2 minut.

Obniżamy ogień i dodajemy pomidory z puszki. Do sosu dodajemy również łyżeczkę cukru i dusimy wszystko przez 10-12 minut.

Teraz do sosu dodajemy kapary, czarne oliwki i solimy wszystko.

Gotujemy przez następne 2-3 minuty.

Przed podaniem posypujemy drobno pokrojoną pietruszką.

 

Bakłażany alla puttanesca
Tagged on:                     

One thought on “Bakłażany alla puttanesca

  • To typowe danie kuchni środziemnomorskiej.Bakłażan nazywany jest też gruszką miłosną i uważany jest za afrodyzjak.Nie dziwi więc tradycyjne miejsce przyrządzania tego dania.

Pozostaw odpowiedź Marek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *