Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Tak przyrządzone branzino jest bardzo proste w wykonaniu, smaczne i zdrowe.

Rybę   zapiekam owiniętą w specjalny papier do wypieków, z dodatkiem czarnych oliwek, pomidorków koktajlowych, świeżej pietruszki i czosnku.

Składniki:

  • 1 branzino (może być każdy inny rodzaj ryby)
  • łyżkę czarnych oliwek z zalewy
  • garść pomidorków koktajlowych (można użyć innego gatunku pomidorów – wystarczy że będą wystarczająco dojrzałe)
  • olej z oliwek
  • 2, 3 ząbki czosnku
  • świeża pietruszka
  • sól, olej

Sposób wykonania:

Czyścimy rybę i płuczemy ją pod bieżącą wodą, nasępnie  osuszamy ręcznikiem papierowym.

Moczymy papier do wypieków i dokładnie wyciskamy. Rozkładamy w naczyniu żaroodpornym przygotowany, mokry  pergamin (wystarcząjco duży aby zawinąć rybę) i skrapiamy go olejem.

Do tak przygotowanej brytfanki kładziemy rybę, smarujemy ją olejem z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.

Kroimy pomidorki koktajlowe na mniejsze kawałki, siekamy świeżą pietruszkę i czosnek.

Osączamy oliwki z zalewy.

Posypujemy przygotowaną rybę pomidorkami, oliwkami, pietruszką i czosnkiem. Solimy do smaku i skrapiamy warzywa olejem.

Zawijamy brzegi pergaminu wokół ryby i wkładamy ją do gorącego piekarnika (200° C) na 25 minut.

Po 25 minutach rozwijamy papier i zapiekamy rybę wraz z warzywami jeszcze przez 5 minut.

 

Branzino alla mediterranea
Tagged on:                     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *