





Tak przyrządzone branzino jest bardzo proste w wykonaniu, smaczne i zdrowe.
Rybę zapiekam owiniętą w specjalny papier do wypieków, z dodatkiem czarnych oliwek, pomidorków koktajlowych, świeżej pietruszki i czosnku.
Składniki:
- 1 branzino (może być każdy inny rodzaj ryby)
- łyżkę czarnych oliwek z zalewy
- garść pomidorków koktajlowych (można użyć innego gatunku pomidorów – wystarczy że będą wystarczająco dojrzałe)
- olej z oliwek
- 2, 3 ząbki czosnku
- świeża pietruszka
- sól, olej
Sposób wykonania:
Czyścimy rybę i płuczemy ją pod bieżącą wodą, nasępnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Moczymy papier do wypieków i dokładnie wyciskamy. Rozkładamy w naczyniu żaroodpornym przygotowany, mokry pergamin (wystarcząjco duży aby zawinąć rybę) i skrapiamy go olejem.
Do tak przygotowanej brytfanki kładziemy rybę, smarujemy ją olejem z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
Kroimy pomidorki koktajlowe na mniejsze kawałki, siekamy świeżą pietruszkę i czosnek.
Osączamy oliwki z zalewy.
Posypujemy przygotowaną rybę pomidorkami, oliwkami, pietruszką i czosnkiem. Solimy do smaku i skrapiamy warzywa olejem.
Zawijamy brzegi pergaminu wokół ryby i wkładamy ją do gorącego piekarnika (200° C) na 25 minut.
Po 25 minutach rozwijamy papier i zapiekamy rybę wraz z warzywami jeszcze przez 5 minut.