





Inaczej labraks, morena, bar, okoń morski. Występuje w północnych wodach Morza Śródziemnego. W Polsce mało popularny, ale we Włoszech, Grecji, Tunezji czy Chorwacji jest jedną z najbardziej cenionych ryb.
Składniki :
- branzino (lub inna ryba)
- 1 cytryna
- czosnek
- olej z oliwek
- sól, pieprz
- świeża pietruszka
Sposób przygotowania :
Rybę oczyścić i wypatroszyć (ja odcinam również głowę i ogon, ale to nie jest konieczne). Przeciąć ją wzdłuż na połowę.
Opłukaną i osuszoną rybę obficie skropić olejem z oliwek oraz natrzeć solą i pieprzem.
Ułożyć na brytfance folię aluminiową ( dość duży kawałek bo będziemy nią owijać rybę). Posmarować folię olejemi rozłożyć na nią przygotowaną rybę (otwartą). Następnie posypać rybę płatkami cienko pokrojonego czosnku i listkami świeżej pietruszki.
Umytą cytrynę kroimy na plasterki i układamy równo na płacie ryby.
Podnosimy brzegi folii aluminiowej i szczelnie ją „sklejamy” zawijając.
Pieczemy rybę (owiniętą w folie) w dobrze nagrzanym piekarniku ( 190 stopni) przez 20-25 minut. Po upływie tego czasu, przez następne 10 minut, opiekamy ją odchylając folię na brzeg brytfanki. W ten sposób nadmiar soków zostanie odparowana.