





Wspaniała jako przystawka do grillowanego mięsa lub ryb, lub po prostu jako wegetariańska kanapka – inna niż zwykle.
Pokrojone kromki chleba lekko solimy a następnie skrapiamy je olejem z oliwek z obydwu stron. Do równomiernego rozprowadzenia cienkiej warstwy oleju osobiście używam silikonowego pędzelka.
Następnie, tak przygotowane kromki, opiekamy z obydwu stron na grillu lub patelni do grillowania mięsa i jeszcze ciepłe nacieramy obranym czosnkiem.
Przyznam się od razu, że bruschette przygotowuje przede wszystkim wtedy, gdy w domu pozostaje czerstwy chleb – na który tak trudno namówić kogokolwiek z domowników. Bo opieczone kromki chleba (wcześniej skropione lub posmarowane olejem) stają się magicznie chrupiące i smakowite. Do tego jeszcze ten smak roztartego na kanapce czosnku !
Do bruschetti przygotowuje również sałatkę z pomidorów.
Soczyste, świeże pomidory kroję w kostkę, solę, dodaję oregano i olej z oliwek. Dodaję również obrany i pokrojony czosnek. Mieszam i pozostawiam aż smaki się połączą, a następnie wyjmuję kawałki czosnku z sałatki ( dla mnie wystarczy, że pomidory przejdą tylko jego smakiem)
Przeważnie podaję osobno opieczone kromki chleba a osobno sałatkę z pomidorów, aby każdy mógł w swoim czasie przygotować sobie własną bruschette. Przygotowane o wiele wcześniej kanapki zbytnio nasiąkają sosem spod pomidorów.