





To już mój trzeci przepis na carbonarę. Ale bez obaw- nie powtarzam się !!!
Pierwszy przepis to włoska klasyka: „Spaghetti alla carbonara” – sos przygotowany z jajka, oleju z oliwek, parmezanu. Do tego chrupiący boczek.
Drugi to „Carbonara z cukiniami”: wegetariańskie wydanie carbonary. Czyli nadal sos z jajkami ale zamiast boczku podsmażyłam na chrupko cukinie.
I ten dzisiejszy.
Na pewno będzie to dobra wiadomość dla alergików bo z przepisu znikneło jajko. Sos przygotowany jest z świeżej papryki, żółtej papryki !
Pomysł na przepis znalazłam w miesięczniku ” Cucina Moderna”
Składniki na 4 osoby:
- ok 400 g spaghetti
- 140 g boczku
- 1 duża żółta papryka
- 1 mała cebula
- sól, pieprz, olej
- ser pecorino (ewentualnie parmezan)
Sposób przygotowania:
Sos przygotowujemy z papryki obranej ze skórki. Każdy z Was ma na pewno własny sposób na pozbycia się skórki z papryki. Można więc opiec ją przez 15 minut w piekarniku, chwilę nad palnikiem lub na grillu (często obracając), następnie włożyć do woreczka foliowego i po paru minutach z łatwością ściągnąć z niej skórkę. Mój sposób to obranie jej skrobaczką do ziemniaków.
Tak przygotowaną paprykę kroimy na mniejsze kawałki.
Wstawiamy wodę na makaron.
Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju dodajemy pokrojony boczek, podsmażamy go i usmażony wyławiamy odstawiając go najlepiej w ciepłe miejsce.
Do gorącego tłuszczu z pod boczku dodajemy teraz pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę a gdy się zeszkli dodajemy przygotowaną paprykę. Lekko solimy. Wielkość pokrojonej cebuli i papryki nie ma znaczenia, gdyż warzywa będą później zmiksowane. Jedno jest pewne że mniejsze kawałki papryki szybciej się podsmażą.
Uduszone do mękkości warzywa miksujemy na gładką masę i ponownie przelewamy na patelnię lub do garnka ( wystarczająco dużą aby pomieściła również makaron). Ponownie podgrzewamy.
*-:) Jeśli Wasza papryka nie jest wystarczająco żółta a zależy Wam na intensywnym kolorze można dodać do sosu szczyptę szafranu – nie zmieni on smaku papryki a sos zyska na kolorze.
Gotujemy spaghetti w dużej ilości posolonej wrzącej wody, odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy wszystko na małym ogniu.
Gotowy makaron z sosem wykładamy na talerze, posypujemy podsmażonym wcześniej boczkiem (najlepiej jeszcze ciepłym), posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i wiórkami pecorino (lub parmezanu).