





Jest to wegetariańskie wydanie carbonary. Makaron typu motylki w sosie jajecznym z parmezanem i świeżą bazylią. Zamiast boczku dodamy chrupiące cukinie podsmażone wcześniej na oleju.
Składniki na 1 osobę:
- 1 niewielka cukinia
- 1\4 cebuli
- 1 jajko
- łyżka oleju z oliwek
- parmezan
- parę listków świeżej bazylii
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 120 g makaronu typu motylki
Sposób wykonania:
Na gorącym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę .
Do podsmażonej cebuli dodajemy cukinię (pokrojoną w kostkę) i smażymy ją przez 3 minuty.
Na osobnym talerzu, do rozbełkotanego jajka dodajemy łyżkę oleju z oliwek, sól, pieprz, łyżkę startego sera parmezanu i świeże listki bazylii (drobno posiekanej).
Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do podsmażonej cukinii i na małym ogniu wszystko podsmażamy przez chwilę .
Teraz, do makaronu, dodajemy sos jajeczny i podsmażamy przez 1 minutę.
Jeszcze ciepły makaron wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem.
*-:)
Do sosu jajecznego można dołożyć łyżkę śmietany (nie kwaśnej !). Sos będzie bogatszy w smaku i bardziej kremowy.
Przepis ten znalazłam tutaj.