Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Cassoni to tradycyjna „tortilla” z północnych Włoch. Tym razem ze szpinakiem i mozzarellą.

Składniki:

  • ciasto na piadinę (w moich przepisach)
  • szpinak
  • masło
  • czosnek
  • sól
  • mozzarella

Sposób przygotowania:
Ugotować szpinak w osolonej wodzie. Ja używam mrożonego szpinaku. Po ugotowaniu odcedzić (dobrze wycisnąć), dodać trochę masła, przeciśnięty przez praskę czosnek. Posolić jeśli potrzeba. Dobrze wymieszać. Pokroić drobno mozzarellę. Rozwałkować ciasto na ok. 20 cm placki. Na jednej połowie rozłożyć przygotowany szpinak, posypać mozzarellą.


Złożyć na połowę i dobrze skleić brzegi.

Upiec z obu stron na dużej, dobrze rozgrzanej teflonowej patelni. Patelnia ma być sucha….bo nie smażymy cassoni.

Cassoni ze szpinakiem i mozzarellą
Tagged on:                 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *