





Biały, pszenny chleb z lekko zrumienioną skórką. Kto już zna mój przepis na ciasto i miał już okazję zrobić pizze wg mojego przepisu to upieczenie chleba nie będzie dla niego trudne.
Składniki :
CIASTO NA PIZZE :
- 1 kg mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 3,4 łyżki oleju z oliwek
- 1 łyżka soli
- około 1/2 litra letniej wody
Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie.
Do mąki dodajemy sól i olej z oliwek. Mieszamy.
Dolewamy rozpuszczone drożdże i około ½ litra letniej wody. Wyrabiamy ciasto.
Pozostawiamy do wyrośniecia.
Zagniatamy wyrośniete ciasto aby go odpowietrzyć.
Dokładne wskazówki i zdjęcia na przygotowanie mojego ciasta na pizze znajdziecie tutaj – „Ciasto na pizze”
Z kilograma mąki przygotowałam dwa podłużne bochenki chleba . Ułożyłam je na brytfance posmarowanej lekko olejem (bez foremek) i pozostawilam do ponownego wyrośniecia.
Wyrośniete ciasto posmarowałam olejem i wstawiłam do bardzo gorącego piekarnika ( 220/240 stopni) na 30 minut.
Upieczony chleb wyciągamy z pieca i ustawiamy na kratce do ostygniecia. Jeżeli upiekliśmy chleb w foremkach powinniśmy wyjąć go od razu z foremek aby nie zwilgotniał.