Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Print Friendly, PDF & Email

Ciambella romagnola to tradycyjne ciasto z Rimini i okolic.

Chociaż w Modenie, bardziej na północ od Rimini, to samo ciasto istnieje pod nazwą „brazadela”.

To prosty i rustykalny domowy deser o konsystencji kruchego ciasta. Odpowiedni na śniadanie,  jeszcze lepszy zanużony w winie.

Przepis na tą ciambellę wzięłam z blogu miejscowych bloggerek. Ale jak to zawsze bywa, za każdym razem próbowałam udoskonalić przepis, aby ciasto było kruchutkie a smak zbliżał się do smaku tego deseru, jaki pamięta mój mąż z dzieciństwa.

Sekret w tym, aby użyć nie tylko zwykłą mąkę tortową, ale również mąkę ziemniaczaną. Również skórka z cytryny lub anyż dodają mu niepowtarzalny smak.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (waniliowego) oraz niewielka ilość mleka, aby rozpuścić proszek do pieczenia
  • 90 g masła (zamiast masła można dodać 100 ml oleju roślinnego, chociaż deser traci na smaku)
  • granulowany cukier do posypania ciasta
  • starta skórka z połowy cytryny lub łyżeczka anyżu

Sposób wykonania:

Rozbełtać jajka, dodać rozpuszczone masło, cukier, obydwie mąki, startą skórkę z cytryny i na koniec rozpuszczony proszek do pieczenia (uwaga , będzie się pienić).

Dokładnie wszystko wymieszać.

Ciasto powinno mieć dość zwartą konsystencję. Ciut luźniejszą niż kruche ciasto. Ale wyłożone na brytfankę nie powinno się rozlewać.

Przeważnie ten deser ma kształt  bochenka chleba.

Przed włożeniem do piekarnika (170 °C) ciasto posypujemy granulkami cukru. Pieczemy prze około 20 minut.

Ciambella romagnola
Tagged on: